De weg naar binnen

Stel dat je binnenwereld oneindig veel groter en rijker is dan de wereld om je heen … (Foto © Pixabay)

Elke mens heeft een binnen- en een buitenkant. Met de buitenkant zijn we het meest vertrouwd en soms hebben we moeite om er in de spiegel naar te kijken. Er is altijd wel iets dat ons niet bevalt, en zo doen we onszelf tekort. Bekijk het eens anders: stel dat wat je ziet, helemaal oké is zoals het is … Voelt dat niet veel beter? 

Met onze binnenkant zijn we veel minder vertrouwd. We zijn er niet zo mee bezig geweest. We kennen onze innerlijke wereld minder goed. 

Er wordt ons gezegd dat we van alles moeten bereiken in het leven. Het is dan ook begrijpelijk dat de buitenwereld ons zo in beslag gaat nemen. Op de duur zijn we ervan afhankelijk. Er lijkt geen ontsnappen meer aan.

De wereld is tegenwoordig ook zo ontzettend druk. Laten we er niet flauw over doen: de huidige samenleving is veel te druk voor een mens. Dat zien we overduidelijk aan de statistieken: burn-out, depressie … De cijfers swingen de pan uit. Sommige experten zeggen dat we in een ziekmakende maatschappij leven. Helaas is het wel nog altijd de mens zelf die als de zieke wordt behandeld.

Is het niet een beetje zo dat de drukte in de wereld zich lijkt te weerspiegelen in de drukte in ons hoofd, of is het ook een beetje andersom? Just thinking. In belangrijke mate is het onze relatie tot de wereld die maakt dat we zoveel drukte en stress ervaren. 

Laat me even een principe uit de Stoa of het stoïcisme uit de kast halen. Je kunt maar veranderen wat je zelf onder controle hebt. Met andere woorden je kunt alleen maar jezelf veranderen. Een mens is niet in staat om de wereld te veranderen, want deze heb je niet in controle. Een groot deel van de drukte in ons hoofd vloeit niettemin voort uit ons streven en verlangen om toch die wereld te willen veranderen. Dat kost veel energie. 

Stel nu eens dat onze binnenwereld veel rijker en oneindig veel groter is dan de wereld buiten ons? Zou je je binnenwereld dan niet wat beter willen leren kennen? Alles wat je nodig hebt in je leven is al aanwezig in die binnenwereld: je talenten, je drijfveren, datgene wat zin geeft aan je leven … Sta er eens bij stil en kies zo snel mogelijk voor die binnenweg. Het is dé manier om balans te ervaren in het leven. 

Welkom in mijn praktijk: www.sephira.be